VYÖHYKETERAPIA VAUVAT JA LAPSET

YLEISIMMÄT HOITOON TULON SYYT VAUVOILLA JA LAPSILLA:

 • Koliikki, selittämätön itkuisuus
 • Ruoansulatusongelmat
 • Suolisto-ongelmat, kuten krampit, ilmavaivat, ummetus
 • Refluksi, pulauttelu
 • Niskan ja/tai lantion alueen haasteet
 • Synnytyksestä jäänyt jännitystila tai trauma
 • Univaikeudet
 • Ylivirittyneisyys, levottomuus
 • Liiallinen jäntevyys, jäykkyys kehossa
 • Kasvukivut
 • Infektiokierteet
 • Korvatulehdukset
 • Reaktiot rokotteisiin
 • Rasitusvammat

Vyöhyketerapian keinoin voidaan selvittää kehollisia syitä erilaisten oireiden kuten koliikin tai ruoansulatushaasteiden taustalla ja hoidolla helpottaa vauvan oloa.

Käsittelyn aikana vauva on äidin sylissä tai hoitopöydällä. Äiti voi tarvittaessa imettää vauvaa hoidon aikana ja taukoja pidetään tilanteen mukaan.

Vauvat reagoivat usein vyöhyketerapiaan nopeasti, sillä vauvoilla elimistön toiminta, kasvu ja kehitys on nopeaa, joten hoitovastetta on odotettavissa useimmiten nopealla aikataululla. Käsittelyjä tarvitaan vauvoilla tavallisesti 1-3 jos on lieviä haasteita voinnin suhteen ja vaativammissa tilanteissa harkitaan käyntikertojen määrä tapauskohtaisesti ja seurataan hoitovastetta. Tarvittavien käsittelyiden määrään vaikuttavat mm. yleistilanne ja millainen synnytys ja raskaus- tai imetysaika on ollut. Tilannekohtaisesti joskus tarvitaan pitempää hoitosarjaa  ja lisäksi on usein hyvä tukea vauvan ruoansulatusta ja suoliston toimintaa, johon saa kotihoito-ohjeita tarvittaessa vyöhyketerapeutilta. Isommilla lapsilla hoitosarjan pituus vaihtelee yleensä kolmesta seitsemään kertaan ja kuormittavissa elämäntilanteissa hoitoa voi tehdä säännöllisesti.

Charles Ersdalin vyöhyketerapiassa käsitellään vauvan jalkaterien heijastealueet painelemalla niitä käsin. Heijasteiden käsittely vaikuttaa vauvan koko kehoon ja kaikkiin kehon järjestelmiin ja prosesseihin esimerkiksi suoliston toimintaan, hermostolliseen vireystilan säätelyyn ja rauhoittumiseen, jännitysten purkamiseen ja ruoansulatukseen. Vyöhyketerapiassa vauvan heijasteista selviää, missä kohtaa elimistöä on oireita aiheuttavia alueita ja näiden alueiden toimintaa parantamalla pyritään palauttamaan hyvinvointi. Heijastealueita painelemalla lähetetään signaaleita vyöhykeratoja pitkin eri puolille elimistöä, josta signaali jatkaa aivoihin. Aivoissa viesti tulkitaan ja korjauskäsky lähetetään kohdealueelle, jolloin vauvan elimistö alkaa tehdä töitä tasapainon saavuttamiseksi.

Vauvoja ja lapsia käsitellään hyvin kevyesti ja hellävaraisesti. Jos lapsen jalkojen heijasteiden kudos on pehmeä ja joustava, kaikki on hyvin ja oireita ei silloin ole kehossa. Jos elimistössä on epätasapainotilaa, muuttuu tuntemus vastaavalla alueella jalan heijasteessa erilaiseksi. Vauvat ovat hyvin herkkiä aistimaan pienetkin ympäristöstä tulevat ärsykkeet ja voivat joskus hieman hermostua, kun heijasteita käsitellään. Normaalitilassa heijasteiden painelu tuntuu miellyttävältä ja elimistön toiminta pyritään palauttamaan normaalitilaan, jolloin myös heijasteet palaavat normaalitilaan. Silloin myös oireet ovat hävinneet kehosta ja lapsi voi hyvin.

Käsittelyn päätyttyä ja usein jo käsittelyn puolivälissä vauva tai lapsi saattaa nukahtaa ja nukkua pitkään käsittelyn jälkeen. Lepo ja uni mahdollistavat korjaavat prosessit kehossa. Vyöhyketerapiassa aktivoituu elimistön työskentely epätasapainotilojen korjaamiseksi ja se saattaa hetkellisesti viedä voimia ja vaatia lepoa ja unta. Levon aikana lapsen keho saa tehokkaimmin vietyä loppuun uudistavat ja korjaavat prosessit, jolloin hyvinvointi palautuu. Kun käsittelemme vyöhyketerapiassa esimerkiksi hermostoa, alkaa usein levotonkin lapsi rentoutua, sillä tasapainoa kohti kulkeminen alkaa välittömästi.

Lapsilla ja vauvoilla on tarkka vaisto ja he aistivat, että vyöhyketerapiasta on heille hyötyä. Usein isommat lapset pyytävätkin päästä uudestaan vyöhyketerapiaan, jos kokevat etteivät vielä voi hyvin.