VYÖHYKETERAPIA VAUVAT JA LAPSET

YLEISIMMÄT HOITOON TULON SYYT VAUVOILLA JA LAPSILLA:

 • Koliikki, selittämätön itkuisuus
 • Ruoansulatusongelmat
 • Suolisto-ongelmat, kuten krampit, ilmavaivat, ummetus
 • Refluksi, pulauttelu
 • Ongelmat niskan tai lantion alueella
 • Synnytyksestä jäänyt jännitystila tai trauma
 • Univaikeudet
 • Ylivirittyneisyys, levottomuus
 • Liiallinen jäntevyys, jäykkyys kehossa
 • Kasvukivut
 • Infektiokierteet
 • Korvatulehdukset
 • Reaktiot rokotteisiin
 • Rasitusvammat

Vauvoilla itkuisuuden tai koliikin syytä on hyvä selvittää. Vyöhyketerapian keinoin voidaan selvittää syyt oireiden taustalla ja vaikuttaa näihin syihin, jolloin vauvan olo helpottuu.

Vauvat reagoivat usein vyöhyketerapiaan nopeasti, sillä vauvoilla elimistön toiminta, kasvu ja kehitys on vilkasta ja solut uudistuvat nopeasti. Käsittelyjä tarvitaan vauvoilla tavallisesti 1-3 jos ongelma on lievä. Tarvittavien käsittelyiden määrään vaikuttavat mm. terveydellinen lähtötilanne, millainen synnytys ja raskaus- tai imetysaika on ollut, mikä on vanhempien terveyshistoria ja imettävän äidin ruokavalio. Äidin kehon epätasapainotilat kuten stressi tai ruoansulatusongelmat voivat vaikuttaa vauvan terveysongelmien syntyyn. Jos lähtötilanne on suhteellisen hyvä ja korjattavat asiat ovat pieniä, riittää 1-3 kertaa vauvoilla mahdollisten ongelmien korjaamiseen. Vaativammissa tapauksissa on hyvä varautua viiden kerran hoitosarjaan ja lisäksi on hyvä tukea vauvan ruoansulatusta ja suoliston toimintaa, johon saa kotihoito-ohjeita terapeutilta. Isommilla lapsilla ongelmasta riippuen hoitosarjan pituus vaihtelee yleensä kolmesta seitsemään kertaan.

Charles Ersdalin vyöhyketerapiassa käsitellään vauvan jalkaterien heijastealueet painelemalla niitä käsin. Heijasteiden käsittely vaikuttaa vauvan koko kehoon ja kaikkiin kehon järjestelmiin ja prosesseihin esimerkiksi suoliston toimintaan, hermoston vireystilan säätelyyn ja rauhoittumiseen, jännitysten purkamiseen ja ruoansulatukseen. Käsittelyssä selviää missä kohtaa elimistöä on epätasapainotiloja, jotka aiheuttavat vauvalle oireita. Heijastealueita painelemalla lähetetään signaaleita vyöhykeratoja pitkin eri puolille elimistöä, josta signaali jatkaa aivoihin. Aivoissa viesti tulkitaan ja korjauskäsky lähetetään kohdealueelle jolloin vauvan elimistö alkaa tehdä töitä ongelman korjaamiseksi.

Käsittelyn aikana vauva on äidin sylissä tai hoitopöydällä. Äiti voi tarvittaessa imettää vauvaa hoidon aikana.

Vauvoilla ja lapsilla mahdolliset terveydelliset ongelmat ovat usein akuutteja, eivätkä vielä ole ehtineet kroonistua. Käsiteltävät heijasteet ovat jalkaterien alueella silloin pinnassa, jolloin suhteellisen kevytkin painallus käynnistää kehon korjaustoimenpiteet.

Lapsia käsitellään hyvin kevyesti, mutta tarkasti ja riittävän napakasti. Jos heijasteet ovat rennot ja rauhalliset, ei niissä ole suurempaa epätasapainotilaa ja oireita ei silloin ole kehossa. Tasapainossa ollessaan heijaste on pehmeä, joustava ja rento. Sen käsittely tuntuu silloin miellyttävältä jalkahieronnalta.

Jos elimistössä heijasteen kohdealueella on epätasapainotila, tuntuu jalan heijaste käsiteltäessä kovalta tai kireältä. Vauvat ovat hyvin herkkiä aistimaan pienetkin ympäristöstä tulevat ärsykkeet ja voivat joskus hermostua, kun epätasapainossa olevia heijasteita käsitellään. Epämukava tuntemus kestää kuitenkin vain pienen hetken. Kun ongelmien syy on korjattu, heijastealueet palautuessaan normaalitilaan muuttuvat pehmeiksi ja niiden painelu tuntuu miellyttävältä. Silloin myös oireet ovat hävinneet kehosta ja lapsi voi hyvin.

Käsittelyn jälkeen tai usein jo käsittelyn puolivälissä vauva tai lapsi saattaa nukahtaa ja nukkua pitkään käsittelyn jälkeen. Lepo ja uni mahdollistavat korjaavat prosessit kehossa. Vyöhyketerapiassa aktivoidaan kaikki korjaavat prosessit, joiden aikana työskentely epätasapainotilojen korjaamiseksi saattaa hetkellisesti viedä voimia ja vaatia lepoa ja unta. Levon aikana lapsen keho saa tehokkaimmin uudistavat ja korjaavat prosessit vietyä loppuun. Kun käsittelemme vyöhyketerapiassa hermojärjestelmää, alkaa levotonkin lapsi rentoutua välittömästi, sillä korjaustoimenpiteet kehossa alkavat heti.

Lapsilla ja vauvoilla on tarkka vaisto ja he aistivat että vyöhyketerapiasta on heille hyötyä. Usein lapset pyytävätkin päästä uudestaan vyöhyketerapiaan, jos kokevat etteivät vielä voi hyvin.